Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iransk exminister försvann mystiskt

Annons

Kidnappad av Mossad? Av CIA? Eller ett frivilligt avhopp? Mystiken tätnar kring iraniern Ali Reza Asghari, som varit högt uppsatt inom mullaregimens försvarsmakt och nyligen försvann spårlöst i Turkiet.

Asghari, som var Irans vice försvarsminister under den förre presidenten Mohammad Khatami, checkade in på ett lyxhotell i Istanbul 7 februari. Sedan dess är han försvunnen.

Iran har skickat diplomater till Turkiet och har begärt en förklaring till försvinnandet av regeringen i Ankara. Iransk polis anklagar västerländsk underrättelsetjänst för att ha kidnappat exministern.

I Irans ärkefiende Israel väcker historien stort intresse, inte minst eftersom Asghari sägs ha haft en hög position inom Irans revolutionsgarde med betydande insyn i landets kärntekniska program.

Israel och USA är övertygade om att målet med detta forskningsprogram är att framställa kärnvapen, något Iran kategoriskt förnekar.

En annan teori är att Asghari frivilligt har hoppat av. Enligt den turkiska dagstidningen Hürriyet gjordes bokningen av Asgharis hotellrum i Istanbul av två utlänningar. En annan turkisk dagstidning, Milliyet, uppger att Asghari var kritisk till den nuvarande iranska regimen.

Irananalytikern Menashe Amir i Israel säger sig ha kännedom om att Asgharis familj var med honom.

Asghari är av extra stort intresse för Israel eftersom han uppges ha varit militär rådgivare åt Hizbollah och andra shiamuslimska grupper i södra Libanon på 1980-talet.

Det betyder att han skulle kunna ha information om Ron Arad, en israelisk stridspilot som landade i södra Libanon 1986 och sedan försvann. Israel anklagar Iran för att hålla Arad, något Teheran förnekar.

TT

Mer läsning

Annons