Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iranomröstning i FN på lördagen

Annons

FN:s säkerhetsråd röstar på lördagseftermiddagen om skärpta sanktioner mot Iran.

Den franske FN-ambassadören Jean-Marc de La Sablière sade att mindre ändringar i resolutionsförslaget gjorts under fredagen och de måste nu godkännas av de 15 rådsmedlemmarnas regeringar. Han var dock övertygad om att resolutionen kommer att röstas igenom enhälligt.

Resolutionsförslaget har utarbetats av Tyskland och säkerhetsrådets fem ständiga medlemmar Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och USA. Det kräver att Iran upphör med urananrikning som kan användas för att bygga bomber eller för fredliga syften. Med finns också frysning av tillgångar utomlands för iranska tjänstemän och företag med anknytning till atomprogrammet och stopp för regeringsstödda lån och krediter, samt utvidgning av listan på produkter som Iran inte får köpa och sälja.

Iran säger att landet är i sin fulla rätt att satsa på atomenergi, medan omvärlden oroas av USA:s uppgifter om en gryende kärnvapenstat.

Att omröstningen görs på lördagen innebär att Irans president Mahmoud Ahmadinejads inte som planerat kommer till säkerhetsrådet för att argumentera mot de utökade sanktionerna. I torsdags sade Ahmadinejad till fransk tv att han vill lägga fram vad han kallade "nya förslag" från Iran.

Under fredagskvällen sades först att Ahmadinejad var på väg för att landa i New York tidigt på lördagen. Men två timmar senare kom ett nytt besked:

För AP förtydligade Irans pressekreterare i FN-högkvarteret, Mohammad Mir Ali Mohammadi, att inget visum levererats till USA:s ambassad i Schweiz, där Ahmadinejad skulle ha hämtat det. Därför har presidenten ställt in resan.

USA tvådde sina händer. En tjock bunt visa för Ahmadinejad och hans följe ligger klara för avhämtning, sade ambassadtalesmannen Daniel Wendell i Bern.

TT

Mer läsning

Annons