Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran stoppar stening efter protester

Annons

Iran stoppade på onsdagen den avrättning medelst stening av en kvinna och hennes älskare som skulle ha verkställts i staden Takestan i västra Iran. Det är oklart om beslutet beror på utländska protester.

Norge protesterade tidigare på onsdagen kraftigt mot domen. Avrättningsmetoden är ett brott mot ett avtal mellan Iran och EU, sade utrikesminister Jonas Gahr Störe. Han kallade till sig Irans Osloambassadör för att få en förklaring till varför Iran tänkt bryta mot avtalet, uppgav norska UD enligt NTB.

Bara några timmar senare rapporterade AFP från Teheran att den högste domaren i Qazvin-provinsen där Takestan ligger givit order om att steningen skulle stoppas.

Enligt den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Fars agerade domaren i sin tur på order från Irans högsta rättslärda. Det är dock oklart om internationella protester har spelat in.

De första uppgifterna om avrättningen kom från en norsk-iransk människorättsaktivist, Mahmood Amiry-Moghaddam, som representerar organisationen Stop Stoning Forever Campaign.

Den iranska trebarnsmamman Mokarrameh Ebrahimi har dömts till döden för ett utomäktenskapligt förhållande. Även mannen som hon hade relationen med ska stenas. De har båda suttit i fängelse i elva år men nu ville de lokala myndigheterna verkställa domarna.

Amiry-Moghaddam, som är forskare vid Oslo universitetssjukhus och mycket aktiv i kampanjen mot stening uppgav att hans iranska källor meddelat att parets "avrättningsgropar" redan stod färdiga. Dödsdömda som stenas grävs ner i en grop med bara den övre delen av kroppen synlig. Allmänheten hade bjudits in för att delta i steningen.

Iran och EU enades 2002 om ett avtal som innebär att Iran skulle avstå från stening som avrättningsmetod. Men det förekommer fortfarande, bland annat i staden Mashhad i nordöstra Iran i fjol, uppger Amiry-Moghaddam. Tidigare har Amnesty International slagit larm om fall där iranier dömts till stening. Det är dock oklart om dessa domar verkställts. Amiry-Moghaddam uppger dock att iranska medier inte får använda ordet stening utan att ordet avrättning ska användas i stället.

TT

Mer läsning

Annons