Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran släpper svenskar

Annons

Iran har benådat två svenskar som fängslats för att de fotograferat militära anläggningar förra året och kommer att släppa dem senare i dag, meddelar en företrädare för det iranska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

De två svenska byggnadsarbetarna från Falköping, mellan 30 och 40 år gamla, greps i mars i fjol sedan de fotograferat militära installationer på ön Quesm i Persiska viken. Det rörde sig bland annat om den iranska marinens anläggningar på ön och om militära installationer för telekommunikation.

De var i landet för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik.

Männen ställdes inför en iransk revolutionsdomstol, speciellt inrättad för fall som rör den nationella säkerheten. De dömes senare till tre års fängelse för spioneri, alternativt olovlig fotografering.

UD har hela tiden hållit en "låg profil" i fallet, inte olikt den som nu tillämpas gentemot de tre svenskar som sitter fängslade i Etiopien.

I oktober i fjol hördes positiva rapporter om att en ny juridisk prövning stod för dörren.

Urban Ahlin (s), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, har länge engagerat sig i de båda männens fall. I vintras var han på besök i Iran och kunde då ta med sig männens familjer för ett besök i fängelset. En av de fångna männen kunde då för första gången se sin då tre månader gamla dotter.

TT

Mer läsning

Annons