Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran ska bygga två nya kärnkraftverk

Annons

Iran tänker bygga två nya kärnkraftverk _ trots västvärlden oro över landets kärntekniska program och trots tvister med Ryssland om det pågående bygget av Irans första kärnkraftverk.

Enligt chefen för Irans atomenergiorganisation, Ahmad Fayazbakhsh, ska Iran inom kort infordra anbud på två reaktorer på mellan 1|000 och 1|600 megawatt. De ska byggas till en uppskattad kostnad av drygt tio miljarder kronor intill det existerande reaktorbygget i Bushehr vid Persiska viken.

Fayazbakhsh sade att de nya reaktorerna, som väntas ta 9_11 år att bygga, ska drivas delvis med kärnbränsle som tillverkas i Iran _ en tydlig signal om att regimen inte tänker böja sig för stormakternas krav att landets kontroversiella anrikning av uran ska upphöra.

Höganrikat uran kan användas till att göra av kärnvapen, vilket inte minst USA och Israel tror är Irans verkliga avsikt.

En diplomatkälla som Reuters intervjuat kopplar samman budet om de nya reaktorerna med beskedet från president Mahmoud Ahmadinejads påstående i förra veckan att anrikningen av uran nu har nått "industriell nivå".

Utspelet väckte oro i väst och fördömdes av USA. Eftersom Iran inte har några färdiga kärnkraftverk har den omfattande satsningen på urananrikning ifrågasatts. Genom att nu meddela att nya reaktorer ska byggas kan Iran peka på en civil nytta med anrikningen.

Ryssland och andra utomstående experter har ställt sig tvivlande till Ahmadinejads utspel om "industriell" anrikning. Enligt Mohamed ElBaradei, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, befinner sig Irans urananrikning fortfarande i ett tidigt skede.

Den första kärnreaktorn i Iran, som byggs av ryska firmor, skulle startas i höst men projektet har försenats. Ryssland har anklagat Iran för att inte betala sina räkningar i tid och har därför försenat leveranser med kärnbränsle. Iran har reagerat ilsket och anser att Ryssland böjer sig för USA.

TT

Mer läsning

Annons