Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran kommer till Irakkonferens

Annons

Iran tänker delta i en planerad regional säkerhetskonferens om Irak. Det säger en av landets främsta talesmän, Ali Larijani.

Larijani, som är Irans chefsförhandlare med omvärlden, förklarade dock att villkoret är att toppmötet är i Iraks intresse.

Iraks regering tillkännagav i tisdags att toppmötet med grannländerna planerats till april och att syftet är att få slut på våldet i landet. Trots att USA:s fiender Iran och Syrien bjuds in till mötet har Vita huset ställt sig bakom den diplomatiska offensiven.

Till mötet inbjuds också de så kallade G 8-länderna, däribland USA.

Mötet ska följa på en konferens med tjänstemän - från säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, Iraks grannländer och en rad arabstater - på samma tema i Bagdad inom en månad. Tjänstemän vid USA:s utrikesdepartement utesluter inte bilaterala samtal med Iran vid det mötet.

Sådana närmanden länderna emellan har tidigare avvisats av USA trots att Vita huset uppmanats att engagera både Iran och Syrien för att uppnå stabilitet.

President George W Bush har tidigare avvisat alla sådana mötes förslag om inte Iran ger upp sitt program för anrikning av uran - något som USA tror syftar till att producera kärnvapen.

TT

Mer läsning

Annons