Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran häcklar säkerhetsrådet

Annons

Under torsdagen väntas FN:s säkerhetsråd få ett förslag till skärpta sanktioner mot Iran på sitt bord. Irans president avfärdar dock säkerhetsrådet som olagligt.

De fem permanenta medlemmarna i rådet har tillsammans med Tyskland förhandlat fram en kompromiss om hur straffåtgärderna ska skärpas.

USA:s tillförordnade FN-ambassadör Alejandro Wolff sade natten till torsdagen att det finns "en principöverenskommelse" bland de sex ländernas ambassadörer om sanktionerna, men att det fortfarande krävs ett slutligt godkännande av deras respektive regeringar.

Men Irans president Mahmoud Ahmadinejad vidhöll sin trotsiga hållning mot FN i ett tal i provinsen Yazd på torsdagen.

Han fortsatte, vänd till säkerhetsrådets medlemmar:

Representanter för Frankrike, USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Tyskland har under tio dagar försökt komma överens om att skärpa de sanktioner som säkerhetsrådet införde mot Iran i december. Iran har vägrat följa säkerhetsrådets krav och hävdar att landets kärnteknikprogram bara har fredlig energiproduktion som mål.

President Ahmadinejad sade i ett tal dagen innan att han inte fruktar ytterligare sanktioner.

Hans tal möttes av ropet "Död åt Amerika!" och "Kärnenergi är vår naturliga rätt!"

Ryssland, en av Irans få allierade, anklagade i onsdags Iran för att ligga efter med betalningarna för det kärnkraftverk som landet bygger i Bushehr i Iran. Det förnekades bestämt av Mohammed Saeedi, vice ordförande för Irans atomenergiorgan, som sade att över 130 miljoner kronor utbetalats i år.

Saeedi retade sig på den ryska formuleringen, att man sedan januari "inte fått en kopek":

TT

Mer läsning

Annons