Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran: Gripna britter har erkänt

Annons

En iransk militärtalesman hävdade på lördagen att de 15 gripna brittiska soldaterna erkänt att de hade tagit sig in på iranskt vatten.

Storbritannien förnekar det och kräver med stöd av EU att soldaterna släpps.

De 15 brittiska flottisterna och marinkårssoldaterna togs tillfånga av iranska örlogsfartyg i fredags vid mynningen av den omstridda vattenvägen Shatt al-Arab. Gripandena har spätt på den antagonism mellan Iran och västmakterna som uppstått i samband med bråket om det iranska kärnforskningsprogrammet.

Den halvofficiella nyhetsbyrån Fars skrev att britterna har förts till Teheran för att förklara "sin aggressiva handling". Åberopande en militär talesman skrev Fars att de 15 erkänt att de hade kränkt Irans territorialvattengräns.

Talesmannen sade att gripandena utfördes av Revolutionsgardet, den religiöst genomsyrade specialstyrka som agerar oberoende av den reguljära militären.

Den brittiska regeringen står fast vid att soldaterna befann sig på irakiskt vatten när de togs tillfånga. Den iranske ambassadören i London uppkallades på lördagen till det brittiska utrikesdepartementet, där han under en timmes tid under "uppriktiga men vänskapliga" former fick ta emot kravet att soldaterna omedelbart friges.

Den brittiske UD-ministern David Triesman avkrävde också ambassadören Rasoul Movahedian besked om var soldaterna befann sig, hur de mådde och hur brittisk diplomatisk personal i Iran ska kunna få kontakt med dem.

En UD-talesman sade att ambassadören varken hade bekräftat eller dementerat uppgiften om att soldaterna hade förts till Teheran.

En irakisk fiskare stödde den brittiska linjen. Han sade till nyhetsbyrån Reuters att han sett hur iranierna grep britterna och att han var övertygad om att det skedde på den irakiska sidan av gränsen.

Gränslinjen är inte markerad i vattnet, men fiskaren hävdade att de som jobbat i området i åratal har lärt sig att avgöra exakt på vilken sida de befinner sig.

Samme fiskare rapporterade om gripandena flera timmar innan brittiska regeringen bekräftade dem.

Storbritannien fick också stöd av övriga EU-länder. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sade att de 27 stats- och regeringscheferna kräver att de brittiska soldaterna friges. EU:s politiska ledare är samlade i Berlin för att fira unionens 50-årsjubileum.

TT

Mer läsning

Annons