Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran fortsätter anrika uran

Annons

Att Iran inte har några planer på att ge upp sin urananrikning stod klart direkt efter FN:s säkerhetsråds omröstning om skärpta sanktioner mot landet.

De 15 medlemmarna i säkerhetsrådet röstade på lördagen enhälligt för skärpta sanktioner. De är tänkta att pressa Iran att upphöra med sin urananrikning som kan användas för fredliga syften och för att tillverka bomber.

Resolutionen innehåller, utöver ett krav på stoppad urananrikning, frysning av tillgångar utomlands för iranska tjänstemän och företag med anknytning till atomprogrammet, inklusive den statliga banken Sepah, och utvidgning av listan på produkter som Iran inte får köpa och sälja. Världens länder uppmanas också att begränsa nya lån och krediter till Iran.

Mottaki sade att resolutionen drabbar det iranska folket genom att lägga sanktioner på landets försvar, ekonomi och utbildningsinstitutioner, särskilt frysningen av den statliga banken Sepahs tillgångar.

Utrikesministern kom till säkerhetsrådet i stället för president Mahmoud Ahmadinejad som ställde in sitt besök eftersom hans flygbesättnings visa levererades för sent för att planet skulle hinna till New York i tid.

De fem ständiga medlemmarna i rådet, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och USA har tillsammans med Tyskland utformat resolutionen.

De vill nu fortsätta förhandla med Iran, trots de gällande sanktionerna.

I Bryssel sade EU:s utrikeschef Javier Solana att han blivit ombedd av de länder som arbetat med resolutionen att kontakta Irans huvudförhandlare för atomfrågor "för att se om vi kan hitta någon väg till förhandlingar".

TT

Mer läsning

Annons