Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran efterlyser brittisk gest

Annons

Britterna borde göra en good-willgest i gengäld för frigivningen av de 15 brittiska flottisterna, säger Irans Londonambassadör Rasoul Movahedian.

Ambassadören antyder för tidningen Financial Times på lördagen att hans regering vill ha brittisk hjälp för att få loss de fem iranier som USA-soldater tog till fånga vid en januariräd mot ett iranskt kontor i norra Irak. Han sade samtidigt att beskedet om de 15 britterna inte hade något att göra med vare sig de fem fångna iranierna eller frigivningen av en iransk diplomat som hade tillfångatagits i Irak i februari.

Movahedian sade att hans land spelat sin roll och visat god vilja.

Det är en "ömsesidig uppgift" för världens stormakter att "skörda frukterna" av beslutet att frige flottisterna, sade Movahedian.

Britternas premiärminister Tony Blair har förnekat att det skulle ha förekommit någon sidouppgörelse för att återge de 15 sjömännen friheten. I stället har han hänvisat till att nya kanaler åstadkommit öppningen mellan Iran och Storbritannien.

Fem dagar in på krisen med sjömännen ska USA ha erbjudit sig att skrämma iranierna genom aggressiv övervakning med stridsflyg över Revolutionsgardets ställningar, skriver tidningen Guardian på lördagen.

USA erbjöd enligt diplomatiska källor britterna flera militär alternativ men Londonregeringen sade åt sin allierade att hålla sig utanför konflikten.

I stället skulle USA tona ner de militära övningar som var på gång i Persiska viken, bad britterna. USA-flottan tillmötesgick önskemålet och gjorde de planerade övningarna mindre provocerande.

De 15 brittiska sjömännen framträdde på fredagen och uppgav att de utsatts för hård mental press under fångenskapen i Iran. De ska suttit med förbundna ögon och bundna i trånga celler, där de var isolerade från varandra. I nattliga förhör ska de ha fått två alternativ: Antingen erkände de att de gripits på iranskt vatten, och fick åka hem, eller riskerade de sju års fängelse.

Iran förnekade britternas uppgifter och kallade dem propaganda.

TT

Mer läsning

Annons