Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran deltar i möte om Irak

Annons

Iran accepterade på söndagen att delta i det möte som ska hållas i Egypten den här veckan för att finna vägar att stoppa våldet i Irak.

Att Iran slutligen tackade ja väcker samtidigt hopp om att dess regering ska hjälpa till att stabilisera situationen i grannlandet.

Sedan tidigare står det klart att Iraks övriga grannar liksom Egypten och Bahrain och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd medverkar.

USA representeras av utrikesminister Condoleezza Rice, vilket innebär att en hög amerikansk och iransk företrädare för första gången på länge har möjligheten att diskutera med varandra.

Den iranska delegationen leds av utrikesminister Manoucheh Mottaki. Rice har inte uteslutit ett möte dem emellan.

De irakiska ledarna har tryckt på för att få iranierna att delta. Och på söndagen fick premiärminister Nuri al-Maliki det positiva beskedet.

Den iranske chefsförhandlaren Ali Larijani kom på ett i förväg inte aviserat tre dagar långt besök till Bagdad och förde samtal med al-Maliki, rapporterade den statliga irakiska televisionen.

Under mötet sade Larijani att alla länder som vill ha stabilitet i regionen inte har något annat val än att stödja Iraks valda regering.

Terroristattacker mot Irak kommer att skada alla länder i regionen, sade al-Maliki, inklusive de som utförs av dem som förväntas stödja den irakiska regeringen.

Han nämnde inga specifika grupper men det framgick klart att han avsåg såväl militanta sunni- som shiagrupper.

De amerikanska befälhavarna i Irak misstänker att Iran finansierar, utbildar och utrustar många av de extremistgrupper som är involverade i strider.

TT

Mer läsning

Annons