Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran ändrar inte atompolitiken

Annons

FN:s nya sanktioner mot Iran får inte landet att avbryta sitt kärnprogram, sade president Mahmoud Ahmadinejad på söndagen efter omröstningen i FN:s säkerhetsråd. Däremot ska Irans internationella relationer ses över.

Omedelbart efter lördagsnattens omröstning i FN-huset i New York gjorde Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki klart för omvärlden att påtryckning och hot inte får landet att överge sitt "fredliga kärnkraftsprogram".

Mottaki hann precis fram till New York i tid för att närvara vid omröstningen.

FN-resolutionen innehåller, utöver ett krav på stoppad urananrikning, frysning av tillgångar utomlands för iranska tjänstemän och företag med anknytning till atomprogrammet, inklusive den statliga banken Sepah, och utvidgning av listan på produkter som Iran inte får köpa och sälja. Världens länder uppmanas också att begränsa nya lån och krediter till Iran.

Mottaki sade att resolutionen drabbar det iranska folket genom att lägga sanktioner på landets försvar, ekonomi och utbildningsinstitutioner.

På kvällen skrev Ahmadinejad på presidentämbetets webbplats att kärnforskningsarbetet inte ska avbrytas "en enda sekund".

"Iranska nationen glömmer inte vilka som stödde och vilka som förkastade resolutionen, och kommer att anpassa sina internationella relationer", skrev Ahmadinejad utan att förklara vad "anpassningen" ska omfatta.

En iransk regeringstalesman sade också att FN-resolutionen leder till att Iran begränsar sitt samarbete med FN:s atomorgan IAEA.

Han sade att regeringen inte tar tillbaka det beslutet förrän säkerhetsrådet återlämnar ansvaret för hanteringen av det iranska kärnforskningsprogrammet till IAEA.

De fem ständiga medlemmarna i rådet, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och USA hade tillsammans med Tyskland utformat resolutionen.

De vill nu fortsätta förhandla med Iran, trots sanktionerna.

I Bryssel sade EU:s utrikeschef Javier Solana att han blivit ombedd av de länder som arbetat med resolutionen att kontakta Irans huvudförhandlare för atomfrågor "för att se om vi kan hitta någon väg till förhandlingar".

TT

Mer läsning

Annons