Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iraks kurder tar över kontrollen

Annons

Amerikanska styrkor lämnade på onsdagen över ansvaret för säkerheten i irakiska Kurdistan till den regionala kurdiska regeringen.

Det kan ytterligare stärka folkgruppens önskemål om självständighet.

Officiellt ska de tre kurdiska provinserna i Irak ha ett nära samarbete med centralregeringen i Bagdad, men de forna gerillakrigare som deltog i överlämningsceremonien såg symboliken i det som skedde.

Provinserna Sulaymaniyya, Arbil och Dohuk styrs av den regionala kurdiska regeringen, som har en egen regering och har skonats från mycket av det våld som skakat resten av Irak. I praktiken har kurderna styrt över sitt eget öde ända sedan 1991 års krig försvagade dåvarande diktatorn Saddam Husseins styre över landets norra del.

Sju irakiska provinser, bland dem Najaf, Muthanna, Dhi Qar och Maysan, ansvarar nu själva för sin säkerhet. USA hoppas att fler kan följa efter så snart de inhemska irakiska styrkorna förmår.

Freden i irakiska Kurdistan har lockat till sig utländska investerare. Bland annat råder en byggboom i regionens städer.

Grannlandet Turkiet har länge visat sitt missnöje med det växande oberoendet för Iraks kurder eftersom det kan stärka de separatistiska krafterna bland turkiska kurder.

TT

Mer läsning

Annons