Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irakkriget hämmar katastrofröjning

Annons

Katleen Sebelius, demokratisk guvernör i det tornadodrabbade Kansas, säger att uppröjningen hämmas av att lastbilar, helikoptrar och annan utrustning som behövs har sänts till kriget i Irak.

Kansas saknar enligt guvernören ungefär hälften av den utrustning _ däribland dumpers och frontlastare _ som skulle komma till användning vid uppröjning och återuppbyggnad. Av delstatens 19 helikoptrar har 15 sänts till Irak, uppger nationalgardet.

Antalet dödsoffer efter förra veckans oväder i Kansas har stigit till tolv. Tio av dödsoffren var från det lilla samhället Greensburg som i stort sett jämnades med marken av en mycket kraftig tornado.

Virvelstormarna följdes av omfattande översvämningar i Kansas på söndagen och måndagen. Många vägar måste stängas på grund av översvämningarna och vissa skolor var tvungna att hålla stängt.

Guvernören konstaterar att Kansas har drabbats hårt.

Hon anser att det inte alls är tillfredsställande att Bush-regeringen inte har lyckats ersätta eller återställa utrustning från nationalgardet som skickats i väg till Irak.

En taleskvinna för räddningsverket i Kansas sade att man nu tvingas hyra in entreprenörer för uppröjningen.

Tornadon, som drabbade Greensburg med sina 1|600 invånare i fredags, var en så kallad F5 _ den kraftigaste på skalan med vindhastigheter på över 90 meter per sekund. Den dröjde sig kvar i ungefär en timme, rörde sig över tre mil och lämnade efter sig ett nära tre kilometer brett spår av förstörelse.

TT

Mer läsning

Annons