Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irakier misströstar om framtiden

Annons

Irakierna känner sig alltmer pessimistiska om framtiden, fyra år efter den USA-ledda invasionen. Men en majoritet vill att de utländska soldaterna ska lämna landet först när säkerheten förbättrats.

Enligt en ny opinionsundersökning tror 39 procent av tillfrågade irakier att deras liv kommer att bli bra. 35 procent svarar att det blir bättre redan under nästa år. Något över 40 procent tror att situationen som helhet i landet blir ljusare.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av medieföretagen BBC och ABC News. Den visar också att bara något mer än en fjärdedel av de svarande känner sig säkra i sina egna hemtrakter. Hela 88 procent säger att tillgången på el är antingen "ganska dålig" eller "mycket dålig".

69 procent gav liknande svar beträffande tillgången till rent vatten och 88 procent sade det om bränsle för bilar och matlagning.

En liknande undersökning som utfördes för BBC i november 2005 målade upp en mycket ljusare bild. Då svarade 71 procent att deras liv var bra och 64 procent trodde att deras liv skulle förbättras under de kommande tolv månaderna.

Den ökade pessimismen i årets undersökning avspeglar sig i att stödet för demokratin har minskat med 14 procent. Samtidigt har de svarande som föredrar en "stark man" och en islamisk stat ökat med vardera åtta procentenheter.

Både irakiska makthavare och koalitionsstyrkor får skulden _ 53 procent är missnöjda med Iraks regering medan 82 procent säger att de saknar förtroende för de utländska soldaterna.

Men i resultatet av mätningen finns också viss tröst för anhängare av utländsk närvaro: 56 procent av de svarande tror inte att Irak befinner sig i inbördeskrig och 58 procent är anhängare av att bibehålla ett enat Irak.

63 procent svarar att utländska soldater ska lämna landet först när säkerheten har förbättrats och Iraks egna institutioner stärkts.

Pollster D3 Systems frågade fler än 2|000 människor i samtliga 18 irakiska provinser mellan den 25 februari och den 5 mars.

TT

Mer läsning

Annons