Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irakdöd kan fälla Londonmilitärer

Annons

Fallet Baha Mousa, en irakier som misshandlades till döds av brittiska soldater, kan nu få konsekvenser för reglerna kring brittisk militär över hela världen. Storbritanniens högsta domstol underkänner försvarsdepartementets linje i fallet.

En soldat har fällts i krigsrätt för Mousas död, som inträffade då den 26-årige irakiern hade gripits i Basra hösten 2003. Försvarsdepartementet tycker att fallet därmed är avslutat, men överhusets laglorder _ som fungerar som Storbritanniens högsta domstol _ håller inte med.

Laglorderna säger i ett beslut på onsdagen inte uttryckligen att en offentlig utredning, vilket regeringen länge motsatt sig, nu måste tillsättas. Men det kan bli följden när lägre instans åter tar sig an fallet.

Försvarsdepartementet tycker att europeiska människorättslagar inte nödvändigtvis gäller soldater som agerar i krig utomlands. Laglorderna säger att reglerna visst gäller.

Följden av onsdagens utslag kan bli både att folk högre upp ställs till svars och att riktlinjerna för brittiska soldater ändras.

Mousa är också aktuell i en separat rättsprocess som ligger hos High Court i London. Där söks skadestånd av försvarsdepartementet.

TT

Mer läsning

Annons