Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak rasar mot räd mot tortyrhäkte

Annons

Brittiska styrkor slog i helgen till mot ett irakiskt häkte i Basra, där de fann ett 30-tal fångar med spår av tortyr. Premiärminister Nuri al-Maliki rasar - inte mot tortyren utan mot den "oansvariga" razzian.

Härvan är ytterligare ett tecken på missämjan mellan Iraks regering och den utländska militäralliansen i landet. Premiärminister al-Maliki kallar söndagens räd mot underrättelsetjänstens häkte i Basra "olaglig och oansvarig" och beordrade på måndagen en utredning av händelsen.

Uppgifterna om tortyr kommenterade al-Maliki inte alls.

Tillslaget utfördes av cirka 200 brittiska soldater i samverkan med irakiska styrkor i Basra, Iraks näst största stad. Bland de torterade fångarna i häktet fanns en kvinna och två barn, uppgav den brittiska militären i ett uttalande. Fem personer greps, varav en misstänkt ledare för en dödspatrull.

Det var oklart om de gripna arbetade vid häktet eller hade sökt skydd där. Iraks inrikesdepartement, som kontrollerar polisstyrkorna, domineras av shiamuslimer och har av sunnimuslimer länge anklagats för samröre med dödspatruller och miliser.

Så sent som i december förra året skedde en liknande incident i Basra. Brittiska styrkor slog till mot en annan polisstation i staden efter att ha fått kännedom om att en polisenhet hade tänkt avrätta sina fångar. Samtliga 76 fångar flyttades och polisstationen sprängdes av den brittiska militären.

Tidigare förra året påträffade amerikansk militär ett stort hemligt fängelse i Bagdad, drivet av det irakiska inrikesdepartementet. Många av de 1 400 fångarna bar tydliga spår av övergrepp.

Britternas möjlighet att övervaka vad som sker i Basra kan dock minska under året som kommer. Premiärminister Tony Blair meddelade i februari att cirka 1 600 av dagens 7 100 brittiska soldater i Irak ska skickas hem inom kort och överlämna säkerhetsansvaret till irakisk militär.

TT

Mer läsning

Annons