Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak lovar bekämpa PKK

Annons

Iraks och Turkiets premiärministrar skrev på tisdagen under ett avtal om samarbete mot den kurdiska PKK-gerillan.

Den turkiska armén och regeringen har sagt att den inte utesluter militära räder mot PKK-läger på irakisk mark om inte myndigheterna i Irak och den amerikanska militärledningen sätter stopp för gerillan. Turkiet kräver att PKK-medlemmarna grips och utlämnas, att organisationer med koppling till PKK upplöses och att den kurdiska gerillan klassas som en terroristorganisation.

Enligt turkisk press har regeringen i Ankara överlämnat en detaljerad lista till Irak med krav på att ekonomiskt och logistiskt stöd till PKK stryps, att dess radiosändningar blockeras och att underrättelseuppgifter lämnas ut.

PKK har ökat sin verksamhet i sydöstra Turkiet påtagligt i år, vilket fått turkiska armén att dra samman stora styrkor i området, särskilt längs irakiska gränsen. Turkiet hävdar att gerillan har full rörelsefrihet på irakiskt område.

Erdogan och al-Maliki sade att deras principöverenskommelse banar väg för ett avtal mellan de båda länderna om samarbete i säkerhetsfrågor. Ett sådant avtal ska finslipas genom bilaterala förhandlingar på hög nivå under de närmaste dagarna, sade de.

Politiska bedömare ifrågasätter dock om al-Malikis svaga regering, som praktiskt taget saknar inflytande i de kurdiska, norra delarna av Irak, ska kunna förmå de irakiska kurderna att slå till mot PKK.

TT

Mer läsning

Annons