Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invit till somalisk domstolsröresle

Annons

De islamiska domstolarna är välkomna att delta i den pågående somaliska försoningskonferensen, deklarerade samtalssamordnarna på onsdagen.

Till och med de rebeller som regelbundet iscensätter politiskt våld i huvudstaden Mogadishu kan låta sig representeras, sade konferensens vice ordförande Abdirahman Abdi Hussein på onsdagen.

Det är Somalias interimsregering som står bakom försoningskonferensen i Mogadishu. De som är samlade där är omkring tusen klanäldste, politiker och före detta krigsherrar.

Med hjälp av styrkor från grannlandet Etiopien kastade övergångsregeringen och dess anhängare för några månader sedan ut de styrkor som strider för De islamiska domstolarnas förbund och som under en tid haft kontroll över huvudstaden. Men övergångsregeringen har trots internationellt stöd svårt att bli accepterad av gemene man. Många somalier betraktar all utländsk inblandning med misstänksamhet.

Abdirahman Abdi Hussein riktade sin inbjudan också till en konkurrerande fredskonferens i Eritreas huvudstad Asmara, där företrädare för domstolarna diskuterar framtiden med somaliska parlamentariker som är emot övergångsregeringen och vissa somaliska nationalister i förskingringen.

Somalia har inte haft en fungerande centralregering sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991.

TT

Mer läsning

Annons