Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investerar tre miljoner

Annons

Först på tur står Gräsberg där kommunen i dagarna inlett grävningsjobben. Här ska 13 fastigheter vid bland annat Starbovägen anslutas.

-Det blir bra. Jag har lite dåligt vatten, säger en fastighetsägare i Gräsberg som dock inte vill vara med med namn och bild i tidningen.

Arbetena i Gräsberg kommer att kosta cirka 1,2 miljoner kronor, enligt vatten- och avloppschefen Tommy Brolin. Merparten av utläggen räknar kommunen med att få tillbaka via anslutningsavgifterna.

För fastighetsägaren handlar det om en kostnad på runt 70000 kronor. Den som har en villa på tre rum och kök får betala 67 649 kronor och är bostaden på sex rum och kök blir kostnaden 72055 kronor. Kommunen drar ledningar fram till tomtgränsen så kostnaderna för att få ledningarna in i huset tillkommer.

-Vi drar bara fram till tomtgränsen då vi inte vill konkurrera med den privata marknaden när det gäller arbeten på privata tomter, säger Tommy Brolin.

Det är kommunens miljökontor med miljöchefen Göran Eriksson i spetsen som tryckt på för utbyggnaden i Gräsberg. Eriksson har menat att flera av fastigheterna har problem med vattenkvalitén på grund av att brunnarna ligger för nära avloppsanläggningarna.

Senare i år ska det också grävas för kommunalt vatten och avlopp vid Labovägen nära Knutsbotjärn i Ludvika. Här berörs sex fastigheter och kommunens kostnad beräknas till ungefär 600000 kronor. Även till Torpudden vid Södra Hörken utanför Grängesberg ska det dras kommunala ledningar. Elva fastigheter berörs och kostnaden tros hamna på omkring 1,2 miljoner.

Ägarna till berörda fastigheter har svårt att säga nej till en anslutning. Detta även om fastighetsägaren anser sig ha en bra avloppslösning och fint dricksvatten.

-Man är tvingad att ansluta sig om behovet inte kan tillgodoses på ett bättre sätt än med kommunalt va. Det har prövats rättsligt flera gånger och det finns inget som är bättre än det kommunala avloppsnätet.

-Den som har bra dricksvatten kan få behålla det men faktum är att de som väljer den lösningen senare ofta ångrar sig och ber om att få bli anslutna till det kommunala vattnet också, förklarar Tommy Brolin.

Nästa år är det meningen att 40-talet fastigheter i Klenshyttan ska anslutas och året därpå kan det vara dags för fastigheterna vid Järnsta i Västansjö utanför Grangärde. Om det blir några mer omfattande anslutningar därefter är osäkert.

-Kommunalt vatten och avlopp saknas i till exempel Ulriksberg och Gravendal men det är inte planerat att dra ledningar dit.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons