Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera i friskvård!

Annons

För ett par veckor sedan presenterade Karolinska Institutet den första studien i sitt slag, som tydligt visade sambandet mellan friskvård på jobbet och minskade kostnader och ökad produktivitet.

"Obetydliga investeringar i hälsofrämjande insatser leder till ökad produktivitet", var en av slutsatserna i rapporten.

Egentligen borde det vara lika självklart med betald friskvård för ett biträde i sjukvårdens tjänst med många tunga lyft som en brandman i räddningstjänsten.

I Dalarna har vi dock flera exempel på framgångsrikt friskvårdsarbete; Herdins Färgverk i Falun och Borlänge Energi är ett par exempel där man genom att lägga in friskvårdssatsningar på jobbet har sänkt sina kostnader främst i form av sjukfrånvaro och personalomsättning, men också fått personalen att trivas bättre på jobbet.

Borlänge Energi är också nominerat till utnämningen "Årets friskaste företag 2005" där kungen är prisutdelare den 17 mars 2006.

Jag vill att Dalarnas företag utmanar varandra till att bli Årets friskaste företag 2006! Det handlar inte om några stora förändringar i sig, bara att företaget sätter upp mål och regler för vad som gäller för just ert företag. Gympa och promenader, rabatt på gymkort, massage, frukt och bra mat i allmänhet.

Ett sätt att få hjälp med att komma igång är att Hälsodiplomera sitt företag, Korpen Dalarna har drygt 80 Hälsodiplomerade företag. Det är avgörande att företagets hälsoarbete kommer upp på ledningsgruppens dagordning som en viktig strategisk och ekonomisk fråga.

Tyvärr så verkar många företagsledare fortfarande anse att friskvård, ja det får personalen fixa på sin fritid.

Visst är det väl så att den enskildes ansvar är stort, men i dag när vi ställer allt högre krav på vår personal och vi samtidigt vet att sjukkostnaderna i samhället är enorma, så vore det högst anmärkningsvärt om inte samtliga företagsledare förstår vikten och sambandet mellan hälsa och ekonomi.

Första frågan: Hur ska vi komma igång, får snabbt sin lösning eftersom det finns flera duktiga aktörer som kan hjälpa till med mål och handlingsplaner. Korpen är en av dem.

Det finns tre viktiga principer att följa:

p Sätt upp konkret målsättning om vad, hur och när ni ska uppnå det ni vill.

p Ta inte i för mycket. Detta är det vanligaste felet som alla gör. Man vill för mycket i början och tröttnar därför. Börja lugnt och öka sedan är ett klassiskt tips.

p Kolla din självbild. Stämmer den med din/er målsättning? Du måste tro på det du gör och tycka att det är viktigt. Gör du det kan inget stoppa Dig!

Det finns en viktig målgrupp till som vi på Korpen vill jobba med och det är skolans friskvård.

Passa på att nyttja den härliga vintern, förhoppningsvis med massor av snö för skidåkning och plogade isar att åka långfärdsskridskor på!

PÄR ALLANSON PÄR ALLANSON ÄR ORDFÖRANDE I KORPEN, DALARNA.

Mer läsning

Annons