Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för polskdans på topp - Skeer fylldes vid årets uppdansning

Annons

Den första helgen i augusti är helig för polskdansare. Det är då de har möjlighet att få sina danskvalitéer bedömda och i bästa fall erövra någon av valörerna i polskmärket. Årets uppdansning skedde i Skeer, och med det nyvaknade intresset för polskdans var folkparken välfylld under uppdansningshelgen.

Historien om polskmärket går tillbaka till senare delen av 1960-talet. Det var då som idén kläcktes att starta uppdansning för polskdansmärket. Syftet var att stimulera intresset för och att trygga bevarandet av svenska polskdanser. Idén slog rot och uppdansningen ordnades i ett samarbete mellan Dalarnes hembygdsring och Jämtland-Härjedalens distrikt av Svenska Ungdomsringen för bygdekultur.

Första uppdansningen hölls 1969 i Rättvik, och då erövrade 42 dansare sitt bronsmärke. Därefter har uppdansningen arrangerats varje år, växelvis mellan Dalarna och Jämtland-Härjedalen.

- I Dalarna har vi hållit till i Orsa sedan början av 1980-talet. Då har vi dansat i hembygdsgården. Förra gången hade vi en kvällsdans förlagd till Skeer och alla närvarande blev imponerade av lokalen och utsikten. När antalet anmälda par ökade fann man att hembygdsgården blivit för liten och valde att flytta till Skeer, berättar Bengt Wittgren, Härnösand, som ingår i bedömningsnämnden.

Även folkparken Skeer blev välfylld med cirka 350 dansare plus en trogen publik.

- Vi kan konstatera att intresset för polskdans är i stigande. Den här helgen medverkar dansare i åldrarna 20-75 år.

Nu är det inte enbart svenskar som deltar i polskmärkesuppdansningen. Även amerikaner, japaner, holländare och italienare fanns på plats.

- För oss svenskar är uppdansningen ett mål att sträva efter under övriga delen av året. Speciellt spännande är det för våra utländska gäster att komma hit och få sitt danskunnande bedömt i dansens hemland.

De märken som dansarna har möjlighet att erövra är brons, silver, stort silver och guld.

- Det går att dansa för endast ett märke per år. När man har erövrat silvermärket, måste man dansa upp för det i ytterligare tre år för att erhålla valören stort silver. Guldmärket kan man inte dansa sig till. Det är en hedersbetygelse och tilldelas den som behärskar ett stort antal bygdedanser och som visat stort intresse för att sprida kunskap om sådana danser.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons