Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intisar öppnar mångkulturell livsmedelsbutik

Annons

- Sindibad, var en sjöfarare som för många hundra år sedan fraktade varor mellan olika länder. På så sätt möttes också olika matkulturer. På samma sätt vill jag att de "mångkulturella varorna" i min affär ska kunna mötas, säger Intisar Sahrab, som är ägare till butiken.

Intisar Sahrab, som ursprungligen kommer från Irak, flyttade med sin familj till Orsa för drygt fyra år sedan. Efter ett par års studier och några visstidsantällningar, blev hon arbetslös och det var då idén om att öppna eget väcktes till liv.

- Jag kom på själva konceptet genom att många av oss med utländsk bakgrund här i Orsa, åker ända till Falun och Borlänge för att handla vissa livsmedel. Själv brukade jag åka till Falun minst en gång i månaden för att storhandla, berättar Intisar Sahrab.

- Det är ju mycket bättre om man istället kan gynna den lokala handeln, och så slipper folk åka flera mil för att köpa mat, fortsätter hon.

Den lilla butikslokalen på Kyrkogatan i centrala Orsa har just börjat fyllas med varor. Konservburkar, flaskor och förpackningar står prydligt uppradade på hyllorna. I sortimentet finns bland annat kryddor, inlagda grönsaker, te, nötter, dadlar, oliver, olika torrvaror och söta bakverk. Mitt i lokalen finns också en frysdisk, som innehåller halal-köttprodukter. Produkter som enligt muslimska regler genomgått en särskild slaktprocess.

Intisar Sahrab hoppas dock att butiken ska locka alla slags kunder, oavsett religion och etnisk bakgrund. För dem som inte är så hemvana med livsmedelsutbudet funderar hon dessutom på att starta en kurs.

- Det skulle vara jättekul att hålla en matlagningskurs, där jag kunde lära ut recept från mitt hemland. Man vill ju dela med sig av det man kan. Men det får bli längre fram, nu måste jag först komma igång med affären, avslutar hon.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons