Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationell filmfestival planeras för Grönklitt 2008

Annons

Bakgrunden till helgens träff är naturfilmare Stefan Quinths verksamhet. Under drygt 20 år har han rest världen runt och gjort naturfilmer. Med sig på varje färd har han haft några naturfilmare/-fotografer.

Sedan 1988 har han samlat sina medarbetare genom åren till ett årligt återkommande möte.

- Vi har varit omkring 200 teammedlemmar. I år förlades träffen till Grönklitt, där vi fick begränsa deltagarantalet till ett 50-tal, med hänsyn till tillgången på logi, berättar Stefan Quinth.

Förutom friluftsaktiviteter i terrängen kring Grönklitt, hölls några möten. Deltog gjorde 50-talet kollegor från Lund i söder till Umeå i norr.

Under träffen grundlades bland annat planer på att starta en filmfestival för naturfilm, i Grönklitt.

Tidigare fanns en naturfilmsfestival i landet och den arrangerades av Sveriges Television i Sundsvall vartannat år. Den är nedlagd sedan några år.

- Tanken är att arrangera en filmfestival med naturfilm med inslag av naturfoto. Vi jobbar för att genomföra den första festivalen under hösten 2008.

Under helgen fördelades lite arbetsuppgifter bland de närvarande.

- En tung bit faller på mig, men jag hoppas kunna delegera ansvarsbiten till flera personer, konstaterar Stefan Quinth.

En mindre grupp kommer att träffas om några veckor för att fortsätta att fördela arbetet.

Förhoppningen är att få stöd till filmfestivalen från lokala företag.

- Filmfestivaler av den här digniteten brukar pågå en knapp vecka, till exempel tisdag till söndag, och den väcker extrem publicitet. Kontakter tas med internationella filmbolag för att få deras medverkan. Filmfestivalen blir en stor möjlighet att se bra film.

Enligt Stefan Quinth planeras även en fotomara i Grönklitt, eller Dalarna, med start under sommaren 2008. Fotografierna presenteras under den planerade filmfestivalen och pris delas ut till bästa foto.

Under mötet i helgen utsågs Per Lindberg, Leksand, till årets fotograf i det här sammanhanget. Han begåvades med tre priser. En bild på lappuggla fick flest röster av de närvarande och den utsågs även till den vackraste bilden. Han fick prisen i konkurrens med 40 deltagande bilder, som mötets fotografer lämnat. Till vardags är Per lärare i naturrelaterade ämnen vid Lek-sands gymnasium.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons