Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensivt isarbete på Bysjön

Annons

Nedräkningen inför 2007 års upplaga av detta, enligt uppgift Sveriges största skridskolopp, har börjat. Om knappa två veckor, den 24 februari, är de många tävlande på plats och då gäller det att de frivilliga krafterna inom Grangärdebygdens sportallians har lyckats få banorna i bästa möjliga skick.

I alliansen ingår, som tidningen tidigare omtalat, Nyhammars IF, Grangärde rally- och racingculub (RCC) , Grangärdebygdens intresseförening, Grangärdebygdens cykelklubb och Sunnansjö IK. Konstellationen är organiserad i Svenska skridskoförbundet.

Årets uppgörelse blir den femte i ordningen och Jernrännet är därmed en tradition som entusiasterna vill slå vakt om.

Banorna mättes upp och markerades med granruskor redan strax efter årsskiftet. Då låg Bysjöns is blank som en spegel, cirka 15 centimeter tjock och perfekt för skridskoåkning. Detta samtidigt som de flesta andra sjöar inte hade tillstymmelse till is.

Men sedan har Kung Bore inte varit lika snäll. Med de rikliga snöfallen kom också bekymren för sportalliansen.

-Sedan det blev snö har vatten trängt upp genom sprickor i isen och trots att det har varit kallt fryser inte vattnet till under snön. Det blir stöpbildning på många håll och vatten har runnit ut på de plogade banorna, konstaterar van der Maarel.

-Det enda vi kan göra är att ta bort snö med snöslungor och fyrhjulingar med plog. Den stora maskinen, som vi brukar få låna, väger 2,5 ton och den kan vi inte gå ut med ännu.

På söndagen kollade Börje Hane, banchef tillsammans med van der Maarel, upp istjockleken genom provborrning på flera håll. Resultaten varierade. Vid exempelvis startplatsen mätte han upp 26 centimeter i själva banan. Ett stycke närmare land och under snön var isen betydligt tunnare.

-Vi kan inte köra ut med lastbil eller traktor. Då lär det vara minst tre decimeter kärnis. Vi är väldigt noga med att följa alla säkerhetsbestämmelser, säger Hane.

På Västansjösidan av sjön var under veckoslutet den långa banan så illa däran att den till en stor del fick lov att dras om.

-Vid har gjort en helt ny sträckning så nu är den banan tre kilometer, berättade Sven-Erik Lindberg som själv var fullt sysselsatt med att köra en fyrhjuling med snöblad för att rensa upp i bankanterna.

Trots att isen inte är perfekt var samtidigt många skrinnare i farten under helgen. Solen gassade från en klarblå sky och det var bästa tänkbara låt kalla sportlovsväder i förskott.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons