Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiv jakt efter rånet

Annons

Bensinmacken på Sollerön är en av två bemannade mackar som bolaget Uno-X har i länet. Rörelsen drivs av familjen Asph.

- Även om det var första gången vi utsattes för ett rån, så har vi kommit över den dramatiska händelsen ganska snabbt, berättar Sune Asph.

Hans 23-åriga dotter var ensam i butiken, när rånet ägde rum fem minuter över nio på onsdagskvällen.

Macken stänger klockan 21 och dottern var på väg att låsa dörren, när en man knackade på. Mannen frågade om han fick komma in, då han tänkte köpa något. Dottern släppte in mannen, som omedelbart tog dottern i armen och krävde att få pengarna i kassan.

- Hon hade just påbörjat räkningen av dagskassan, 11 000 kronor. Min dotter var rädd för att mannen hade ett vapen och gjorde inget motstånd, berättar Sune Asph.

Rånaren var omaskerad. Han hade skägg och bedöms vara 25-30 år samt cirka 180 cm lång.

Mannen försvann i en väntande bil i vilken det satt minst ytterligare en person. Bilen åkte i riktning mot Gesundavägen.

Fordonet var mörkblå av vantyp, "fyrkantig", med tejpade registreringskyltar och dubbla dörrar baktill.

Den 23-åriga dottern ringde först efter pappa Sune, som kom ned till butiken och därefter laramades polisen, drygt 20 minuter efter rånet, klockan 21.26.

Polisen drog ihop tio polisbilar till spaningarna efter rånarbilen, med yttre och inre avspärrningar. Bland annat kontrollerades mörka fordon vid de två broförbindelserna till fastlandet.

Klockan kvart i tre, natten till torsdag, observerade en polisbil en mörk bil på Malungsvägen vid Utmeland i Mora. När poliserna skulle vända och köra efter det aktuella bilen, fick polisbilen punktering. Kontrollen av den mörka bilen kunde inte genomföras.

Sune Asph höll öppet som vanligt redan under torsdagen. Huvudingången var stängd på grund av den tekniska undersökningen. Kunderna fick gå in genom garageingången.

- Min dotter har tagit händelsen med fattning och åkt iväg till sitt praktikjobb. Efter det som inträffat, får vi ändra på rutinerna och ta bort delar av dagskassan successivt under dagen lopp, så att summorna inte blir så stora i kassan.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons