Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte Tunabyggens ansvar"

Annons

Igår berättade tidningen om cp-skadade Lars Fagerroth som får betala 10 192 kronor för skador han av misstag orsakat i sin lägenhet.

Vid inflytten för tre år sedan bad han bostadsbolaget Tuna-byggen om hjälp med att sätta särskilda skydd för dörrar och väggar. Detta för att de inte skulle bli förstörda om Lars av misstag skulle köra på dem med sin elrullstol.

Men inget hände.

I dag flyttar Lars till Stockholmsförorten Alby och på Tunabyggen menar man att man inte bär huvudansvaret för att de efterfrågade skydden inte sattes upp i tid.

- Det finns en särskild enhet på kommunen som sköter handikappanpassningen som den handikappade eller dennes assistent ska ta kontakt med för att få sådant här ordnat, säger det kommunala bostadsbolagets marknadschef Lena Lundberg.

Lundberg säger att när en sådan order inkommer till kommunen så beställer de lägenhetsarbetet av Tunabyggen.

Men en sådan order inkom aldrig. Lars Fagerroth menar att det är för att han inte informerades av någon på bostadsbolaget i tid om hur han skulle gå tillväga.

- Det är möjligt att det fanns en tvekan hos den som var områdesvärd i Lars bostadsområde vid inflytten om hur man skulle gå tillväga.

10 000 kronor får nu alltså Lars betala för de skador han av misstag orsakat i lägenheten.

- Vi är inte ute efter att sätta dit folk, men allt över normalt slitage debiteras. Där gör vi ingen åtskillnad. Alla människor ska behandlas lika, säger Lena Lundberg.

Hon menar att Lars Fagerroth borde haft hjälp av sina assistenter med att kontakta kommunen redan vid inflytt. Även om hon är tveksam till att man i Borlänge förebygger eventuella framtida skador på det sätt som Lars efterfrågat.

- Då skulle man väl vara tvungen att klä in saker i plåt, och då är det svårt att få hemkänsla. Och det hade ju blivit ännu dyrare än de 10 000 som debiterats att återställa en sådan lägenhet till ursprungligt skick, menar Lena Lundberg.

- Om han kontaktat kommunen och fått avslag på en ansökan om att få bidrag att sätta upp skydden så kan det vara så att man gjort bedömningen att det är dyrare att sätta upp dem än att betala renoveringen.

Men det är ju Lars själv som kommer få betala.

- Är det? Jag tycker det är rimligt att han i sådana fall ska få hjälp av berörda myndigheter, säger Lena Lundberg.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons