Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte självklart irakier får stanna

Annons

Det är inte självklart att den stora gruppen irakiska asylsökande får en fristad i Sverige, trots kaoset i Irak, visar en dom i Migrationsöverdomstolen.

En irakisk man från en utsatt religiös minoritet ska nu avvisas.

Visserligen råder enorm oro i stora delar av Irak, med så gott som dagliga terrordåd i Bagdad och på vissa håll söderöver. Men det råder inget förtryck från de irakiska statsmakterna, och i de tre nordliga kurdiska länen råder en skör stabilitet, slår Migrationsöverdomstolen fast.

Som domare och referent i målet kom hon och hennes två domarkollegor fram till att mannen inte kan anses skyddsbehövande i Sverige, och därför nu förväntas att frivilligt återvända hem.

Domen väntas bli prejudicerande ur flera synpunkter. Den slår särskilt fast vikten av individuell prövning av varje asylsökandes skäl och berättelser. En viktig signal till de tre migrationsdomstolarna (första instans) i ett läge när uppemot 20 000 irakiska asylsökande väntas till Sverige 2007.

Mannen argumenterade via sitt juridiska ombud att han tjänstgjort i Iraks nya väpnade styrkor, men de uppgifterna tror inte domstolen på. Han har exempelvis inte kunnat berätta vilket amerikanskt förband eller vilka personer som höll i hans utbildning till soldat.

Vidare tillhör mannen den religiösa jesidiska minoriteten. Det är en liten grupp kurder som ofta beskylls för "djävulsdyrkan", och inte sällan utsätts för övergrepp. I själva verket stammar deras religion sannolikt från förkristna trosformer som zoroastrism. De ber till änglar och tror på själavandring, bland annat.

Men att mannen är jesidier är heller inte skäl för uppehållstillstånd, enligt domen, som inte går att överklaga.

Domstolen lutar sig mot att han själv sagt sig inte ha blivit trakasserad av religiösa skäl, och att det finns poliser i hans hemtrakt med samma religiösa bakgrund.

Gylling Lindkvist beskriver målet som "mycket svårt".

TT

Mer läsning

Annons