Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte rätt att tiga"

Annons

Marianne har jobbat åt kommunen i 30-talet år och på Tibble gruppboende har hon verkat i många år.

Hon hävdar att misshälligheter vid gruppboendet pågått allt-sedan 1998. Personalen har hela tiden vetat om vad som pågått. Många har haft synpunkter men ingen har vågat tala om det. Ingen utom Marianne.

Hon menar att 71:a paragrafen i socialtjänstlaget (Lex Sarah) innebär att felaktiga saker som händer måste anmälas. Det är alltså inte rätt att tiga.

- Men det är sällan Lex Sarah tas i bruk, säger Marianne.

Misshälligheter som inlåsning, fallolyckor och boende som får ligga i sin egen avföring utan mat och medicin är inget man kan tolerera, menar Marianne.

- De borde få en bättre omvårdnad.

En boende blev till och med nypt i näsan, berättar Marianne. Näsan ändrade färg till röd-blå. En anhörig undrade hur det var fatt men ingen i personalen sa något.

- Var går gränsen för vanvård? undrar Marianne.

Äldre senil-dementa behöver lugn, ro och sysselsättning och inte vara vittnen till högljudda konflikter och dörrar som slås igen hårt. Marianne tycker anhöriga ska kolla bättre vad som händer innanför vårdens väggar.

- Det var inte förrän jag blandade in politiker som det blev fart på det hela. Det här är inget man lägger locket på. Det ska fram i ljuset. Sanningen ska fram för de gamlas skull.

Marianne Hellberg har varit sjukskriven sedan i somras. Hon har tagit mycket illa vid sig av vad som hänt.

När sedan hennes mor blev sjuk blev det för mycket.

- Det är lättare att anklaga en i personalen än hela gruppen.

Marianne menar att det finns fyra grupper i samhället som vi måste agera för, de gamla, handikappade, barnen och djuren.

- Det händer saker men ingen vågar säga något. Någon får lida när det går för långt.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons