Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte mycket bråk under festivalen

Annons

– Det har varit otroligt roligt. Allt har fungerat bra. Lördagen var absolut den bästa dagen. Vi har fått ett positivt bemötande av artisterna och publiken har varit glad och trevlig, säger Klas Westholm, ansvarig för artistbokningen.

– Det har varit väldigt lugnt, helt otroligt lugnt, säger Mikael Backman, en av de vakter som arbetat i öltältet.

Han pekar på två faktorer som bidragit till den goda stämningen.
– I öltältet spelade trubaduren den musik folk ville höra och det finns inga stora strövområden i parken längre, det är ofta i de folk samlas för att gadda ihop sig.

Några regelrätta slagsmål har inte blossat upp. På fredagskvällen grep dock ordningsvakterna en man för ordningsstörande beteende.

Polisens närvaro i parken tros också ha haft en lugnande effekt.
– Det var både uniformerad och civilklädda poliser i parken. Det är ett samarbete vi har efterlyst i många år. Generellt sett har vi under tidigare år inte haft problem i parken, utan de har främst utanför parkområdet problem uppstått, säger Christer Elfving.

Även socialtjänsten betecknar årets upplaga av Daldansen som lugn.
– I det stora hela har det varit bra. Många vuxna har varit i rörelse och det innebär att ungdomar blir sedda. Men det har ändå varit ett stort inslag av ungdomsfylla, säger Beate Erichsen, ansvarig för Nattvandrarna.

En annan förklaring till att det gått lugnt till är att antalet besökare i parken har varit färre.
– Vi har märkt att antalet besökare generellt sett är färre i år. Det ser ut som folk går ut mindre. Vi är kanske inne i ett generationsskifte eller så har folk tröttnat på att gå ut i parker. Människor går ut för att dricka en öl. De går inte hit med ungar för att åka karusell, det kostar flera hundra kronor om man har flera barn, säger Mikael Backman.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons