Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte första tunnan som stjäls"

Annons

- Oftast är det fastighetsägare som måste ställa ut tunnan vid vägen inför tömningen som drabbas. I vissa fall är det ungar som släpar iväg tunnan och tippar ur den.

Men Tage Hägerman menar att det finns vuxna som ser andra användningsmöjligheter än att lägga sopor i tunnan. Som till ved eller för att samla upp regnvatten.

Renhållningschefen har noterat att det även finns en annan form av mänskligt handlande kring soptunnorna som skulle kunna betecknas som höjden av snikenhet.

- Det förekommer att en del tunnor setts ut som någon sorts allmän soptunna. Jag har sett det med egna ögon.

Tage Hägerman berättar om personen som kom gående med en barnvagn.

- Jag trodde förstås att här kommer en förälder knallandes med sitt barn, för det såg ju ut så.

- Men ekipaget stannade till vid en soptunna längs gatan, drog undan filten som låg över det som "satt" i vagnen och lyfte över soppåsar i tunnan...

När det gäller stölderna av soptunnor nämner Hägerman att i trakterna av Kärr-gruvan/Starbo har en hus-ägare blivit av med sin tunna ett flertal gånger. Eftersom fastighetsägarna i Smedjebackens kommun äger sina tunnor kan vare sig denna utsatta husägare eller Östen Melin räkna med att bli ersatt med ny tunna.

- Nej, man får lov att betala för den.

Som i Ludvika kan det även i Smedjebacken bli aktuellt med chipmärkta soptunnor.

- Vi är på gång med en ny upphandling och då finns märkningen med i bilden. Men chipet är mest avsett för entreprenören och för att hanteringen ska bli mer rationell med färre onödiga körningar, och för att kunderna ska få tunnan tömd vid de intervaller dom betalar för.

Tage Hägerman tror däremot inte att chipmärkningen sätter stopp för stölderna.

- Chipet är ju inte insmält i plasten, utan sitter fast-skruvad.

Han tycker att den som äger en tunna istället bör göra som Östen Melin, se till att det finns ett märke som gör den lätt att känna igen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons