Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte diskriminering i simhall

Annons

Det var inte diskriminering att vägra två mammor i Göteborg att vistas vid bassängen i Kärra simhall.

Vakterna ansåg att kvinnorna var fel klädda, de bar bland annat långärmad tröja och huvudduk.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämde Göteborgs kommun och domen kom i dag.

Kvinnorna skulle inte själva bada, men ville göra sina barn sällskap till simskolan. Mammorna är muslimer och det var av religiösa skäl de valt sin klädsel. Vakterna motiverade sina beslut med de säkerhetskrav som gäller för simhallen.

Rätten var enig i sitt beslut och anser inte att DO i något av fallen kunnat visa att diskriminering skett.

I det ena fallet heter det i domen att man "...inte i något avseende styrkt att hon blivit utsatt för missgynnande behandling". Om den andra kvinnan skriver rätten att "...DO har inte visat omständigheter som ger anledning att anta att hon blivit utsatt för indirekt diskriminering".

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), Katri Linna, är på plats i Göteborgs tingsrätt. Hon är inställd på att gå vidare.

TT: Förvånad?

Hon betonar att målet är av stor vikt för DO eftersom det inte handlar om spridning av rasistpropaganda eller liknande utan om en mycket påtaglig vardagssituation.

Att DO förlorade målet medför att ombudsmannen ska ersätta Göteborgs kommun för rättegångskostnaderna på drygt 30 000 kronor.

De båda kvinnorna, den ena med sin lille son i sittvagn, anlände till rätten några minuter efter domens förkunnande. De är säkra på att det blir ett överklagande.

Hon kände sig djupt kränkt när hon blev avvisad från simhallen.

TT

Mer läsning

Annons