Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Installatör fick storstryk i Ejendals arena

Annons

De senaste åren har Bravida varit inkopplade i två mastodontjobb, Kvarnsvedens pappersbruk och Ejendals arena.

Vid bygget av hockeyarenan var Bravida en av Peabs största underleverantörer. Bravida ordnade VVS, el och ventilation till hockeytemplet.

Enligt uppgifter till tidningen gick Bravida i mångmiljonförlust på bygget. En källa talar om att bolaget fick ett underskott på 18 miljoner kronor.

Gick ni i förlust med 18 miljoner vid Ejendahls arena?

-Det är lösryckta siffror. Slutsumman är inte gjord än, säger Lars Dahlqvist.

Måste folk sluta efter felräkningen?

- Det är folk som har slutat både tjänstemän och kollektivanställda. En del har sagt upp sig, säger Lars Dahlqvist.

Jonas Bergqvist, vd för Lek-sands IF, uppger hur mycket klubbens takpris var mot Peab. 150 miljoner var ordervärdet för arenabygget inklusive inventarier. Han vet inte hur mycket Bravida fick av Peab.

- De (Bravida) har levererat en bra produkt. Vi är nöjda, säger Jonas Bergqvist.

Tommy Westin, avdelnings-chef hos Bravida, säger att företaget hade ett 30-tal anställda som jobbade med Ejendahls arena.

De allra flesta var projektanställda och de förlorar arbetet eftersom byggjobbet är färdigt. De projektanställda som arbetat vid Kvarnsvedens pappersbruk behövs inte heller vid något ny byggarbetsplats och får gå.

När Ejendals arena stod färdigt förlorade tre fast anställda ventilationstekniker och en arbetsledare jobbet. De tillhörde alla Falukontoret. De blev uppsagda redan för ett år sedan men fick arbeta vidare tack vare hallbygget. Efter personalminskningen har Bravida ett 40-tal anställda i länet. Ett 20-tal elektriker jobbar i kontoren i Falun och Borlänge. Cirka 15 rörmokare arbetar med vvs-arbeten i samma område. I Dala-Järna har Bravida en medarbetare som jobbar med ventilation.

Bravida är en koncern med 8200 anställda i Sverige, Norge och Danmark. Under januari till september i år gick bolaget med förlust. Dalarna hör till Division nord inom den svenska verksamheten. På ett år har företaget minskat antalet anställda Division nord med 130 personer till 1400. Efter det har företagets lönsamhet förbättrats, dock inte i Bergslagen och Södra Norrland enligt niomånadersrapporten.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons