Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirerad av vatten

Annons

I storslagen färg och form syns Maj-Siris oljor, spår av nät i sanden, eller fiskyngel, eller torsk på tork i nät, olika spår i och vid vatten.

- Livet vid vattnet inspirerar mig och framför allt laxfisket i Torne älv jag upplevde som barn. Men det kan vara rött vatten eller det vinröda Medelhavet. Det inspirerar. Precis som laxpatan fiskarna använder för att fånga lax, en typ av fångstredskap som används över hela världen, berättar konstnären Maj-Siri.

En pata finns i Pajala vid Torneälven. En finns i Tours i Frankrike och nu får Rättvik en 60 meter lång pata.

Patan i Rättvik blir inte färdig till lördag när utställningen öppnas, men den blir ett stort blickfång ute på Helsingland.

Inne och utanför konsthallen finns installationer och målningar, alla med utgångspunkt i vatten och i starka färger.

De stora oljemålningarna kan vara vara inspirerade av fiskfjäll eller former, som spåren i sanden av nät, eller de absolut knallbå fiskenäten i Palma de Mallorca.

När Maj-Siri kom från Norrbotten till Frankrike, första gången i slutet av 1950-talet började hon studera måleri. Sedan dess har hon åkt mellan Frankrike och Sverige ett otal gånger. Maj-Siri bor i södra Frankrike, Montpellier och i Fors utanför Avesta.

I Montpellier kan hon se Medelhavet. Men hon har också arbetat i andra världsdelar, i Kanada och kanske snart även Afrika, men nu alltså Rättvik och Siljan, ändå en bra bit från Muonionalusta.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons