Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insiderhärvan växer

Annons

Ytterligare två personer har anhållits i den insiderhärva som Ekobrottsmyndigheten utreder, uppger Dagens Nyheters nätupplaga.

De båda männen ska vara i samma ålder som de två tidigare anhållna, det vill säga i 30-årsåldern. Var de jobbar ville kammaråklagare Robert Engstedt inte uppge. Han utesluter inte ännu fler anhållanden.

Det var i går en av de största insiderhärvorna hittills i Sverige avslöjades.

Två av de misstänkta är anställda hos riskkapitalbolaget Cevian Capital och storbanken Nordea.

Finansmannen Christer Gardell, delägare i Cevian Capital, valde självmant att berätta att en av hans anställda finns bland de misstänkta.

Senare bekräftade Nordeas informationschef Boo Ehlin för tidningen Affärsvärlden att en anställd på Nordea i Stockholm gripits för delaktighet i härvan.

Enligt Ehlin har polisen genomfört husrannsakan i den anställdes hem och på arbetsplatsen.

Kammaråklagare Robert Engstedt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) är dock övertygad om att man börjat nysta i en jätteaffär. En av de gripna misstänks för att under en begränsad tid ha tjänat minst 50 miljoner kronor på sina affärer.

Brotten ska ha begåtts under ett par års tid och har skett på finansmarknader över hela världen.

Utländska myndigheter och Finansinspektionen (FI) har lämnat avgörande information inför gripandena. Och enligt EBM har den nya lagen om marknadsmissbruk, som trädde i kraft för snart två år sedan, underlättat arbetet.

De anhållna ska ha handlat som privatpersoner, men utnyttjat information de fått genom jobbet.

Den misstänkte mannen på Cevian är avstängd från sitt arbete under utredningen. Stämmer anklagelserna blir han omedelbart avskedad och Cevian kommer sannolikt att gå vidare med rättsliga åtgärder.

TT

Mer läsning

Annons