Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insiderhärvan växer

Annons

Ytterligare två personer har anhållits i den insiderhärva som Ekobrottsmyndigheten (EBM) utreder, uppger Dagens Nyheters nätupplaga.

De båda männen ska vara i samma ålder som de två tidigare anhållna, det vill säga i 30-årsåldern. Kammaråklagare Robert Engstedt utesluter inte fler anhållanden.

De två först anhållna 30-åriga männen betecknas av EBM:s informationschef Eva-Lisa Lennstrand som insiderhärvans huvudmän.

En av de två personer som anhölls i går är anställd vid bankkoncernen Nordea, den andra vid riskkapitalbolaget Cevian Capital. Men ingen av de ytterligare två som nu har anhållits jobbar på Nordea.

Han har inte fått några indikationer från polisen på att fler Nordeaanställda kan vara inblandade i härvan.

Det var i går en av de största insiderhärvorna hittills i Sverige avslöjades.

Finansmannen Christer Gardell, delägare i Cevian Capital, valde självmant att berätta att en av hans anställda finns bland de misstänkta.

Senare bekräftade Nordeas informationschef Boo Ehlin för tidningen Affärsvärlden att en anställd på Nordea i Stockholm gripits för delaktighet i härvan.

Enligt Ehlin har polisen genomfört husrannsakan i den anställdes hem och på arbetsplatsen.

Kammaråklagare Robert Engstedt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) är dock övertygad om att man börjat nysta i en jätteaffär. En av de gripna misstänks för att under en begränsad tid ha tjänat minst 50 miljoner kronor på sina affärer.

Brotten ska ha begåtts under ett par års tid och har skett på finansmarknader över hela världen.

Utländska myndigheter och Finansinspektionen (FI) har lämnat avgörande information inför gripandena. Och enligt EBM har den nya lagen om marknadsmissbruk, som trädde i kraft för snart två år sedan, underlättat arbetet.

De anhållna ska ha handlat som privatpersoner, men utnyttjat information de fått genom jobbet.

Den misstänkte mannen på Cevian är avstängd från sitt arbete under utredningen. Stämmer anklagelserna blir han omedelbart avskedad och Cevian kommer sannolikt att gå vidare med rättsliga åtgärder.

TT

Mer läsning

Annons