Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insiderhärvan växer

Annons

Ytterligare två personer har anhållits i den insiderhärva som Ekobrottsmyndigheten (EBM) utreder, uppger Dagens Nyheters nätupplaga.

De båda männen ska vara i samma ålder som de två tidigare anhållna, det vill säga i 30-årsåldern. Kammaråklagare Robert Engstedt utesluter inte fler anhållanden.

De två först anhållna 30-åriga männen betecknas av EBM:s informationschef Eva-Lisa Lennstrand som insiderhärvans huvudmän.

En av de två personer som anhölls i går är anställd vid bankkoncernen Nordea, den andra vid riskkapitalbolaget Cevian Capital. Den Nordea-anställde nekar till brott, uppger hans advokat Hans Strandberg. Husrannsakan genomfördes på hans arbetsplats och i hans bostad.

Utredningen om grova insiderbrott är inne i ett intensivt skede och det är inte mycket som kammaråklagare Robert Engstedt av utredningstekniska skäl kan berätta.

Ovanligt strikt sekretess från åklagarens sida brukar anses tyda på att flera misstänkta är på fri fot och att man inte vill varna dessa.

Huruvida någon är efterlyst vill Engstedt följaktligen inte heller svara på.

Han har tid på sig fram till klockan 12 på torsdag att fatta beslut om han ska begära de fyra anhållna häktade.

Det var i går en av de största insiderhärvorna hittills i Sverige avslöjades.

Finansmannen Christer Gardell, delägare i Cevian Capital, valde självmant att berätta att en av hans anställda finns bland de misstänkta.

Kammaråklagare Robert Engstedt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) är övertygad om att man börjat nysta i en jätteaffär. En av de gripna misstänks för att under en begränsad tid ha tjänat minst 50 miljoner kronor på sina affärer.

Brotten ska ha begåtts under ett par års tid och har skett på finansmarknader över hela världen.

Utländska myndigheter och Finansinspektionen (FI) har lämnat avgörande information inför gripandena. Och enligt EBM har den nya lagen om marknadsmissbruk, som trädde i kraft för snart två år sedan, underlättat arbetet.

De anhållna ska ha handlat som privatpersoner, men utnyttjat information de fått genom jobbet.

TT

Mer läsning

Annons