Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi är många som hoppas få placera levande blommor på kyrkogården i Grytnäs

Annons

"Den blomstertid nu kommer", så ock till den välskötta kyrkogården i Grytnäs. Och när du besöker den så passerar du kanske ett parti som ligger intill Grytnäsån?

Stanna då och njut av det vackert belägna gravfältet med sina rundlar. Fast du är kanske där fel dag? Onsdag, torsdag och fredag saknas kanske blommor i rundlarna? Måhända hänger vissna blommor över vaserna kanter och du undrar: Hur kan detta komma sig?

Jag ska ge dig svaret! Det är nämligen så att endast snittblommor är tillåtna och de lyckas hålla sig vid liv cirka tre, max fyra dagar.

Möjligen rycker du på axlarna och fortsätter in bland de traditionella gravarna eller urngravarna? Och där hittar du det som man förväntar sig att hitta på en kyrkogård – levande blommor!

Varför denna skillnad? Jag har inte fått någon plausibel förklaring. En enkel lerkruka med diametern åtta till tio centimeter nedsänkt i rundelns jord intill den dödes namn, skulle med en enkel med levande blomma glädja besökaren.

Förbudet mot ett sådant arrangemang får mig att tänka på någonting som jag fick höra under min barndom – nämligen kyrkans förbud mot att en självspillning skulle få vila i vigd jord. Inte heller skulle en sådan grav få prydas.

Är det en ful tanke? Kanske kan "de vise" i kyrkogårdsförvaltningen få mig på andra tankar genom att själva tänka om?

Faktum är att många - inte bara jag - hoppas få rätt att placera en mindre lerkruka med en levande (!) blomma innanför rundelns stenkant.

Detta är ett förslag och en vädjan till kyrkogårdsnämnden. Ta den till era hjärtan!

Göte Bodén, presumtiv gäst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons