Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför måste alla sex partier vara överens för att ändra något i pensionsöverenskommelsen?

Annons

Nyligen har pensionsgruppen - som består av socialministern som ordförande och två ledamöter från Socialdemokraterna samt en ledamot från Moderaterna respektive Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet - lagt fram ett förslag som omfattar hela ålderspensionssystemet. Det rör sig om en helhet där varje parti står bakom helheten.

I dag finns tyvärr ingen samlad sammanställning av denna pensionsöverenskommelse. Jag har full förståelse till att detta system är svårtolkat. Men ändå har varje parti deklarerat att de ställer sig bakom förslaget. Märkligt nog.

På grund av följande formulering är också förslaget det mest overkliga i dagens samhälle: ”För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen.”

Men sedan när gavs dessa sex politiska partier lika stort inflytande?

För mig är det ofattbart att man med detta förslags utformning  nu gör ett försök att ta bort riksdagens befogenheter att ändra beslut som visar sig att inte fungera eller vara tillfyllest. I praktiken skulle detta, som jag förstår det, innebära att den förändring som den nuvarande regeringen gjorde med att ta bort den orättvisa pensionsskatten ej skulle kunnat genomföras om ett enda av de ovannämnda partierna hade sagt nej till det.

Bevare mig väl för liknande förslag.

Det är min förhoppning att remissinstanserna hänvisar den här delen av förslaget till papperskorgen.

En reformering behövs av vårt pensionssystem. Och det är viktigt att reformen utformas på ett sådant sätt att den går att förstå för var och en. Årets nobelpristagare i matematik hade även han svårigheter att tolka premie pensionssystemets 90 olika fonder. Han lär ha sagt att det torde räcka med betydligt färre fonder.

Det är många som berörs i denna fråga, så sitt inte tyst.

Det är angeläget att våra pensionärsorganisationer reagerar och tar ställning nu när pensionssystemet  håller på att förändrats.

När beslutet väl är fattat kan det vara för sent.

Arne Pettersson, (S), Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons