Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stoppa beslutet om att omvandla Moras bästa naturområde till handelsområde

Annons

Det absolut bästa naturområdet, frizonen i Noret och Färnäs, tänker kommunpolitikerna i Mora nu göra till ett handelsområde. Området är det mest lättillgängliga och mest använda området för alla som vill komma ut i naturen, framförallt gäller det barn och äldre.

Området är det enda naturområde som går att använda året om, eftersom övriga delar består av mycket våtmark och inte kan nyttjas annat än på sommaren då marken torkat upp. Området har många gamla stigar, körvägar och märkta motionsspår som sammanstrålar där handelsområdet är tänkt att bli, dessa kommer nu att försvinna.

Vem vill besöka ett naturområde om man först måste genom ett handelsområde och därefter måste höra alla störande ljud från bilar, truckar med mera. Ingen kommer att vilja besöka området. I översiktsplanen för Mora står det att naturområden ska bevaras. Detta betyder att inget handelsområde borde etableras på naturområdet.                                                                                                        

Har Stadsbyggnadsförvaltningen vilselett beslutsfattarna då de säger att ”skogsmark med en bredd om cirka 190 meter ska sparas mellan befintliga bostäder och handelsområdet”? Planritningen visar att handelsområdet kommer att sträcka sig ner till bostäderna och Rödmyrsvägen. Den för trafikbuller skyddande skogen mellan nuvarande grusväg och RV 70 kommer att försvinna eftersom ”handelsområdet måste synas från RV 70.”

Det finns även nattviol i området som är fridlyst. Handelsområdet kommer även innebära mera störningar och nedskräpning i omgivningarna. Det kan inte ha undgått någon att nuvarande handelsområde medfört stora problem under kvällar och nätter.

Handelsområdet kommer att bli en utmärkt och skyddad plats för motorburna att genomföra sina störande verksamheter kvälls- och nattetid. Det är av största vikt att politikerna som ska ta det slutgiltiga beslutet noggrant läser igenom de synpunkter som kommit in från allmänheten, hyresgästföreningen, Mora köpstad, Naturskyddsföreningen med flera

Morabo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons