Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Spårknappar är alldeles för krångliga och opålitliga

Annons

Svar till insändaren "Inför bevis på att man betalat som krav för att få åka i vasaloppsarenan":

I en insändare i DT ställer ett antal personer frågan varför inte Mora kommun inför en så kallad spårknapp som bevis för att man har betalat spåravgiften för längdskidåkning i Mora.

I dag betalar 70 procent av alla skidåkare sin spåravgift digitalt, via sin dator eller mobiltelefon. Vi tror att det skulle upplevas som ett störande moment för dessa att dessutom hämta en knapp någonstans efter att ha gjort sin elektroniska betalning.

Vi vill i stället utveckla de moderna digitala betalningssätten, vilket efterfrågas alltmer. Till nästa år kommer spåravgifterna att ses över och hur betalningsbevisen ska hanteras. Det kan exempelvis bli aktuellt med swish och det kommer ständigt nya användarvänliga metoder. Under nuvarande skidsäsong kommer dock inga förändringar att göras.

Det finns beslut på att spåravgiften ska vara personlig och en så kallad spårknapp kan inte fungera som ett bevis på betalning eftersom den kan flyttas, bytas och eventuellt ändras. Dessutom säljer kommunen olika spårkort för dag, vecka och säsong, vilket skulle kräva en rad varianter av knappar, exempelvis färger som dessutom måste ändras för varje säsong.

Frågeställarna hänvisar till Orsa, men där är det inte kommunen som säljer spårknappar utan Grönklittsgruppen som är en sammanhållen kommersiell anläggning med mycket eget boende. Spåravgifter hanteras dock på lite olika sätt i olika kommuner. Exempelvis Falun omsätter mycket i spåravgifter men använder inga spårknappar.

I insändaren ställs också frågan varför det ska vara gratis att åka skidor i Mora i två veckor kring Vasaloppet. Svaret är att det är vasaloppsorganisationen – och inte kommunen – som då har ansvaret för skidspåren. Enligt samarbetsavtalet med Vasaloppet får inga avgifter tas ut veckorna åtta och nio.

Vi uppskattar engagemanget för skidåkningen i Mora och vi är övertygade om att de allra flesta skidåkare vill betala en slant för bra och välskötta spår – vilket vi har i Mora. Vi vill ha en enkel och effektiv hantering och därför ser vi ständigt över spåravgifterna för att hitta moderna betalningssätt som är hållbara och användarvänliga.

Lars Nises (C), ordf. tekniska nämndenPer Ericson (M), vice ordf. tekniska nämndenMikael Jaråker, chef tekniska förvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons