Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sluta använd snöskotern som en leksak – och bli en bättre människa

Annons

Har du någon gång sett en snöskoter åka förbi och tänkt "oj vad kul de ser ut"? Men har du någon gång funderat över vad farligt och dåligt det är för miljön? Det har vi! Och vi är väldigt övertygade om att när du har läst denna text kommer du att hålla med oss om att snöskoteråkandet borde begränsas!

Snöskoteråkandet är väldigt dåligt för miljön, skotrarna släpper ut avgaser,kostar mycket att laga och köpa och de flesta låter och gör oväsen. Snöskotrarna kan också vara bra om man till exempel behöver rädda någon på isen men man ska inte använda den som en leksak som många gör.

Ett sätt att förbättra snöskotrarnas användning är att använda miljöbränslet akrylatbensin som även används för exempelvis fritidsbåtar och vissa arbetsmaskiner.

Vi var ute på Siljan med familjen en solig dag och åkte skidor på isen (väldigt nära land) och så plötsligt kom tre snöskotrar åkandes i full fart och precis innan sprang en räv som var skrämd och rädd över isen på grund av att snöskotrarna hade skrämt livet ur den. Vi blev rädda för de kom åkandes så snabbt och det lät förfärligt!

Plötsligt åkte de in mot mitten på isen och körde rakt över, man såg att isen inte är lika tjock där. De klarade sig men det skulle ha kunnat slutat illa. När detta hände så tänkte vi på att vi måste minska detta förstörande, skadliga och högljudda sättet att färdas på. Olycksrisken är väldigt stor!

Då tänker ni säkert att det är så kul att åka skoter. Men om ni skulle göra er illa eller skada ett djur, så skulle ni ångra att ni åkte. Ni skulle känna skam eller ånger och om ni ramlade ner i isen med skotern över sig - då har man ju ingen chans att komma upp!

Om ni gillar att åka på isen så kan ni mycket hellre köpa skidor. Det är mycket miljövänligare och du får bättre motion än om du sitter på en skoter och håller i en ratt!

Nu när du har läst denna insändaren så hoppas jag att du förstår vad skoteråkningen innebär. Så sluta förstöra miljön och strunta i skotern, lämna den på tippen och gå ut på en promenad eller åk skidor. Alltså gör något vettigt och bli en bättre person!

Två besvikna sportlovsfirare i Mora på nio respektive tolv år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons