Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skyll inte Ludvika kommuns kostnader för bidrag på flyktingarna

Annons

Angående artikeln i DT den 15/3 under rubriken "Slut på dubbla bidrag till flyktingar i Ludvika":

Här uttalar sig verksamhetskontroller Anna Hellstrand vid socialen i Ludvika om bidrag som betalats ut till flyktingar i väntan på etableringsersättning från staten.

Hon höftar till att det kan röra sig om totalt ”närmare en miljon kronor”. Som ansvarig kontroller skulle hon inte behöva höfta till. Hon borde veta.

Dessutom borde hon känna till socialtjänstlagen som hela tiden gjort det möjligt att begära tillbaks dessa  tillfälliga bidrag. Där står nämligen  om återbetalning från privatpersoner bland annat : 

”Socialtjänsten kan enligt socialtjänstlagen kräva tillbaka ekonomiskt bistånd som betalats ut till privatpersoner... när det handlar om pengar som betalats ut som förskott på en förmån ... (9 kap 2§ SoL) ”.

 ”Överenskommelser om återbetalning kan bli aktuella för utbetalningar av ekonomiskt bistånd som en person egentligen inte har rätt till, men beviljats i väntan på att till exempel sälja en tillgång och frigöra pengar.

En förutsättning för återkrav är att man vet att inkomsten kommer och att biståndsmottagaren bedöms kunna betala tillbaka pengarna utan att hamna i ekonomiska svårigheter".

Nu framställs det som om flyktingar gjort sig skyldiga till denna onödiga kommunala kostnad när det i själva verket är socialtjänsten som inte krävt tillbaks detta förskott. Det hade inte behövts något ” uppstramande” beslut från nämnden för detta.

Margareta Andersson, Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons