Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Planen om att betala för källsortering är konstig – de som återvinner måste premieras

Annons

Det rullar på med mångmiljoninvesteringar i det nya hushållsnära sopsystemet. Jag skrev en insändare för länge sedan där jag efterlyste närmare information om hur det är tänkt. Inget svar! Ledaren av Jenni Hotti i DT förra onsdagen tände sedan min skrivarlust igen.

Om man kokar ner innehållet i ledaren så går det ut på att de som sköter sopsorteringen inte premieras. De som skiter i sortering lider ingen skada men ser till att mängden osorterade hushållssopor ökar till den grad att konstiga idéer uppstår. En sådan konstig idé är planerna på hushållsnära källsortering.

Om man väljer att betala extra (!) kan man få två stora tunnor innehållande fyra smålådor vardera. I mitt förra inlägg frågade jag vad dessa åtta smålådor skulle innehålla? Och nu frågar jag igen. Plast och papper ser jag som självklart. Men hur ska detta gå till?

I dag fyller vi två ganska stora lådor på cirka en vecka. Kommer tömning av sopor att ske varannan dag? Tror någon att de som inte sorterar sopor i dag kommer att betala för att få de nya tunnorna? Självklart inte. De fortsätter att pressa ner alla sopor i det tvådelade kärl som placeras ut. Vad händer då? Ingenting!

Vår soptunna är i dag fylld till cirka en tredjedel när den töms. Vi gör täta turer till återvinningsstationen med plast, papper, tidningar, plåt och glas. Grovsopor får åka till Björnhyttan som inte är långt bort (om man har bil). Vi kommer inte att betala för att både lägga i tunnan och åka till återvinningsstationen.

En enkel lösning hade varit att återinföra de små tunnorna. Extra avgift kan man få betala om inte locket går att stänga! Då skulle de som inte får plats med sina sopor i tunnan tvingas fundera om det finns något sätt att minska mängden, till exempel att åka till en återvinningsstation.

I den rapport Jenni Hotti hänvisar till påpekas vikten av att hålla återvinningsstationerna väl fungerande. Det uppmuntrar inte till återvinning när behållarna är överfulla, när det är skräpigt runt behållarna och ingen snöröjning på vintern.

Att korkade människor ställer sopor utanför behållare, lämnar möbler och färgburkar, det får vi nog tyvärr leva med. Man kan inte resonera som en vaktmästare där vi bodde. Han tog helt resolut bort alla papperskorgar i området. Svaret på varför var: "Folk slänger så mycket skit!".

Torbjörn Windle, Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons