Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Orimligt med ombyggnad som tvingar elever att åka två timmar buss för att ha hemkunskap

Annons

Apropå ombyggnaden i C-huset på Britsarvsskolan:

En ombyggnad på Britsarvsskolan är på gång inom snar framtid.

Det är meningen att Tegelbruksskolans 5:or och 6:or ska flytta upp till Britsarvsskolan för att bereda plats på Tegelbruksskolan.

Det poängteras att detta är en kortsiktig lösning.

Vad gör man då? Jo, man river ut en fullt fungerande hem- och konsumentkunskapssal samt en slöjdssal. Slöjdssalen ska flyttas dit HK-salen i dag ligger.

När ärendet presenterades för Barn- och ungdomsnämnden så stod det att det var en mindre lokalanpassning på Britsarvsskolan som krävdes. Men jag vet inte om det kallas "mindre" att riva en sal med så många vatten- och avloppsledningar som i det här fallet.

I riskanalysen som gjorts inför ombyggnaden påpekas mycket riktigt bland annat:

- risken att lokalförändringarna inte är klara vid terminsstart (ofta mer regel än undantag)

- risken att inte de kvarvarande lektionssalarna räcker till då elevgrupperna ökar (enkel matematik visar att så är fallet)

Men vad som inte finns med i riskanalysen är till exempel det faktum att alla elever i årskurs 6  från Vikaskolan kommer att behöva bussas till Bjursåsskolan för att ha sin hem- och konsumentkunskap.

De kommer att åka cirka två timmar i buss för att ha en lektion, och det är illa nog att de har behövt bussas till oss på Britsarvsskolan.

Vad är miljötänket i den planen, Falu kommun? Dessutom tas på detta sätt tid från viktiga kärnämnen!

Det är en sak om lösningen hade varit bra och långsiktig, men den kommer inte att bli till fördel för någon part, åtminstone inte för oss på högstadiet.

Jag skriver detta inte enbart i min yrkesroll som hushållslärare på Britsarvsskolan utan som skattebetalare i Falu kommun.

Jag är orolig att det blir en ”Västra”-grej av det här (tänker på då man för några år sedan la ner en fullt fungerande högstadieskola för att inom två år komma på att den behövdes igen - jag undrar hur många miljoner den lilla ”räknemissen” kostade oss skattebetalare.) Och nu är det alltså kanske dags igen.

Det värsta är att det gått prestige i frågan, man är helt ointresserad av att titta på andra alternativ eller lösningar.

Vi (kollegor) har lämnat förslag på ett både både billigare och bättre alternativ, en verklig vinn-vinn lösning för alla inblandade, men där har vi fått kalla handen utan att alternativet ens undersökts.

Kerstin Cernold, hushållslärare vid Britsarvsskolan och skattebetalare i Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons