Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Norrbärke församling bör prioritera sina besökares lugn över att tjäna pengar på skogsavverkning

Annons

Läste i DT om den pågående processen att göra naturreservat av öar i norra barken, Smedjebackens kommun. Norrbärke församling äger Nyckelön och vill avverka i stort sett hela ön. Enligt deras uppgifter fick de ön i gåva. Var det för att de skulle tjäna pengar på skogen?

Det är dyrt att avverka öar. Det är alldeles utmärkt att kommunen gör ett försök att bevara öarnas skogar för biologisk mångfald, rekreation och turism.

Kalavverkade öar är anskrämliga och i minst ett halvt århundrade är trädplanteringen ogästvänlig för alla. Ett reservat kan både skötas och utvecklas till fin-fin naturskog.

Det som jag reagerade på är att kyrkan är orolig för att tillgängligheten skulle försvåras om ön blev ett naturreservat. En märklig åsikt. Alla naturreservat i Sverige är öppna för allmänheten.

Dessutom säkerställer ett reservat att människor får uppleva levande skogar och ett vackert landskap när de vistats på sjön. Kalavverkade öar gör ingen glad. Monokulturer och utarmade skogar har vi tillräckligt av.

Öarna borde få fortsätta att vara oaser, så att besökare kan vila upp sig och ta in lugnet som en skog gör för vår själ. Detta bör även ligga i kyrkans intresse.

Janolof Hermansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons