Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Många är för omogna för att skjuta raketer – förbjud det i annat än organiserade sällskap

Annons

Som djurvän och djurägare har jag i åratal beskådat det lidande fyrverkerier och smällare åsamkat både domesticerade och vilda djur. Det blir ohållbart att ha hästar som skenar genom stängsel eller står och skakar i timtal. Hundar törs inte gå ut, katter flyr långt från sina hem och kor blir skrämda ut på isen så de bryter benen.

 Jag har skrivit ett medborgarförslag som går ut på att begränsa tid och plats för skjutandet. Detta är en kompromiss eftersom jag själv liksom många andra älskar raketer och när det smäller men jag har förstånd nog att begripa att det är oförenligt med svensk djurskyddslag att låta allmänheten gå loss med dessa kraftfulla saker.

Jag möts ofta av kommentarer som att man ska stänga in djur, medicinera dem, sluta dalta med dem och så vidare. Det här vittnar om en bottenlös okunskap om olika djur och djurhållning. Djur går på lösdrift, djur hör fyrverkerierna in i stallar och hus. Det förstår till och med ett barn.

  Men det verkliga problemet i det här är att tiderna inte följs och som nu finns inga speciellt begränsande tider i Avesta kommun. På hemsidan står att det är tillåtet med pyroteknik mellan klockan 15.00 nyårsafton till klockan 03.00 nyårsdagen.

Men inte ens det kan efterlevas utan det skjuts redan. Det står också att man ska ta hänsyn till djur och man hänvisar till jordbruksverkets direktiv. Hur många gör det? Ska man medicinera och hålla djur inlåsta i dagar, kanske till och med veckor runt nyår? Det är inte i paritet med gott djurskydd.

Jag har väckt debatten på Facebookforumet "Du vet att du är från Avesta när ordet är fritt" eftersom det är en plattform som når ut till många människor. Jag har presenterat mitt medborgarförslag, förklarat min ståndpunkt och uppmanat att inte gynna de som säljer fyrverkerier till privatpersoner.

Men när mobben samlas så blir den icke-tänkande. Det som börjar som en uppmaning till empati för djur och dess ägare mynnar ut i drev och personliga påhopp. Vissa till och med av den grad att de polisanmälts.

Det här om något visar att en alldeles för stor del av befolkningen knappast är mogna att själva handha pyroteknik eller efterleva regler. Överlåt det till organiserade sällskap som ansöker om tillstånd.  

Paulina Wennerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons