Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt undersköterskorna jobba kvar även utan körkort – de har kanske inte råd att skaffa sig ett

Annons

Dags att tänka till. Duktiga tjejer och killar som utbildat sig till undersköterskor får i Ludvika tack och farväl efter 300 arbetsdagar om de inte har körkort. Fram till 300 dagar duger de att sättas in när det saknas personal - sedan är det tack och farväl. Vet ni ansvariga varför dessa personer inte har tagit körkort?

Kan det bero på något av följande:

- Brist på pengar, personerna har kanske inte fått jobba så många timmar, när många skift "noll-vickas". Det är kostsamt att ta körkort.

-Att personerna inte kan ta körkort av olika anledningar andra anledningar som ni inte vet om.

Tala om att diskriminera arbetssökande när man kräver att de ska ha körkort! Är det detta som kallas demokrati?

Min egen erfarenhet av vården är den, att utbildning inte alltid är ett kvitto på att man är lämplig som personal. Det finns många duktiga personer utan utbildning som har stort kunnande och mycket empati för de gamla och som är mycket lämpliga för detta arbete, och många med utbildning som borde syssla med något annat än vårdarbete.

Naturligtvis är körkort nödvändigt för personal i hemtjänsten, men inte för de personer som arbetar på avdelningar i husen! Kravet på körkort har kommit till för att cheferna ska kunna skicka vikarier på olika arbetsuppgifter oavsett avstånd.

Sedan kan man ju fundera över hur tankarna går när man föreslår att anställa flera chefer för att sänka sjukfrånvaron, lägg pengarna på mer personal så kanske ordinarie personal inte behöver bli utkommenderade när vikarie saknas, viket sker i dag och vilket leder till att ordinarie personal blir utbränd.

Låt vikarierna arbeta vidare efter 300 dagar även om de saknar körkort - de bör få bestämma själva om de vill arbeta kvar och erbjudas fast anställning efter lämplighet.

Att man inte sätter in vikarier när det behövs utan går på denna stelbenta trehundradagarsregeln känns lite snett när högsta chefen får höjd lön för att budgeten hållits, som blir resultatet av att snåla in på vikarier genom att "noll-vicka" frånvarotimmar.

Var rädd om alla vikarier - de behövs, utan dem kan man stänga all verksamhet och de jobbar under mycket otrygga förhållanden.

Kanske är det dags för lite demokratiskt tänk - sluta rata personal som sköter sitt jobb, med eller utan utbildning. Långt ifrån alla med utbildning är lämpade för vårdarbete.

Thyra

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons