Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt inte Moraalliansen krångla till frågan om husbilsplatser – använd Cirkusplatsen i stället

Annons

Husbilsturismen ökar. I dag finns i Sverige cirka 100 000 husbilar. Självklart ska vi i Mora också kunna erbjuda besökande husbilsägare ställplatser där de enkelt och relativt billigt kan stå över natten när de inte behöver alla de faciliteter en campingplats kan erbjuda.

Det krävs i princip en parkeringsyta för uppställning av minst åtta husbilar med säkert avstånd mellan dem, ett eluttag per plats, en liten återvinningsstation för miljöriktig hantering av hushållsavfall och möjlighet att tömma latrin- och gråvattentankar. Platsen får gärna ligga nära centrum och eller naturskönt.

En sådan plats finns i Mora: Cirkusplatsen, alltså den stora grusplanen intill Tingsnäsbadet!

Den har naturskönt läge, ligger tillräckligt centralt och har enkel tillgång till vatten- och avloppsnätet. Visserligen finns det för framtiden planer på att bygga bostäder i området, men det ligger många år in i framtiden. Till dess skulle platsen fungera utmärkt som övernattningsplats för husbilar.

Av någon anledning har den styrande Moraalliansen valt att krångla till frågan, så den nu riskerar att hamna i rejäl långbänk.

De har nämligen fått för sig att husbilsplatser måste anläggas "supercentralt" och "superattraktivt" och vill, genom en omfattande ändring av stadsplanen, anlägga dessa mitt i kajområdet vid Saxviken, intill ångloket och båtbryggorna.

Förutom att det är ett tidsödande projekt att ändra denna stadsplan och göra nödvändiga anläggningsarbeten, så skulle man därmed ta en värdefull del av parkområdet utefter den vackra strandpromenaden i anspråk. Krångligt, dyrt, tidsödande och alldeles onödigt!

Cirkusplatsen kan relativt snabbt ställas i ordning för ändamålet. Den ändring av stadsplanen som kan behövas är inte lika tidsödande som för Kajenområdet.

Redan till nästa sommar skulle anläggningen kunna stå klar och redan i sommar skulle vi kunna hänvisa husbilsägare att stå här över nätterna, som ett betydligt bättre alternativ än området vid Strandens skola som använts för "vildcamping" hittills.

Anna-Carin Rydstedt (S), 2:e vice ordf byggnadsnämnden

Lennart Sohlberg (S), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons