Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt inte Älvdalens kommun dras med i rivningshysterin – bevara gamla folkskolan

Annons

Älvdalens kommun har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om rivningstillstånd av gamla folkskolan (musikskolan) i Älvdalens Kyrkby.

Vad har ändrats? I planeringsstadiet av placeringen av den nya skolan så fanns det en tydlig enighet bland såväl politiker som tjänstemän att den gamla folkskolan med kantorsbostaden, ”vilket är att se som en enhet med gemensam historia, hade sådana kulturella värden att fastigheterna var värda att bevara".

Skulle planeringen av den nya skolan behövt ta i anspråk den plats där gamla skolan står så borde man ju tittat på det före byggstart och inte, som nu, efter byggstart.

Att först anspela på ett bevarande och sedan överföra fastigheten i ett kommunalt fastighetsbolag med ett krasst ekonomiskt säransvar som bolag, har inte gett frågan den demokratiska behandling som borde vara självklar.

Det kan ju rimligtvis inte finnas en olösbar konflikt mellan olika kommunala beslutsfattare då Älvdalens skattebetalare äger såväl skolan som det kommunala bolaget till 100 procent. Därför ska frågan tas till kommunfullmäktige för en demokratisk debatt med möjlighet för förslag till lösningar och beslut.

Den nya skolan är en så modern och avvikande byggnad att den behöver de gamla fastigheterna runt sig för att försvara sin egen byggnadsstil och identitet. En historisk bro skapas. Det nya möter det gamla. Det finns en trygghet när man ser att samhället både bygger nytt och samtidigt värnar den historia som gamla byggnader faktiskt förkroppsligar.

Betraktaren kan både omedvetet och medvetet jämföra det gamla med det nya på plats. Därför vore det ett stort kulturellt misstag att riva den gamla folkskolan. Att spara de gamla byggnaderna är att vårda samhällets byggnadshistoria och skapa kultur för kommande generationer. Låt inte Älvdalens kommun dras med i rivningshysterin!

Bryt inte den tradition som finns i bygden med att vara varsam.

Sven-Olov Åsberg, Älvdalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons